DOĞUŞ ÜNİVERSİTESİ SANAT VE TASARIM FAKÜLTESİ GRAD 1 “GRAFİK TASARIMIN GELECEĞİ” ULUSLAR ARASI SEMPOZYUMU AFİŞ VE FONT TASARIMI ÇALIŞTAYLARI

DOĞUŞ ÜNİVERSİTESİ SANAT VE TASARIM FAKÜLTESİ

GRAD I “GRAFİK TASARIMIN GELECEĞİ” ULUSLAR ARASI SEMPOZYUMU

AFİŞ VE FONT TASARIMI ÇALIŞTAYLARI

23 Kasım 2012 tarihinde Sergio Olivotti tarafından “Afiş Tasarımı” çalıştayı,    Abdullah Taşcı tarafından “Font Tasarımı” başlıklı iki ayrı  çalıştay yapıldı.   Çalıştaylara Doğuş Üniversiteleri öğrencileri, Anadolu Üniversitesi, Yeditepe Üniversitesi, Çanakkale 18 Mart Üniversitesi, Bilgi Üniversitesi, Kocaeli Üniversitesi, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Sanatta Yeterlik,  Dumlupınar Üniversitesi, Sakarya Üniversitesi, Kemerburgaz Üniversitesi, İstanbul Gelişim Üniversitesi, Işık Üniversitesi Grafik  ve Görsel İletişim Bölümü  öğrencileri  olmak üzere toplam 32 öğrenci çalıştaylara katıldılar.

GRAD 1 ATÖLYE ÇALIŞMALARI

KARIŞIK TEKNİK İLE SİNEMA AFİŞİ TASARIM ÇALIŞMASI

Doç. Dr. Sergio Olivotti, İtalya, Istituto Graphica

23 Kasım 2012 tarihinde, ülkenin çeşitli  sanat ve tasarım fakültelerinden gelen öğrenciler, GRAD 1 “Grafik Tasarımın Geleceği” Uluslar arası Sempozyumu” sonrası Istituto Graphica kurumunun önde gelen grafik sanatçılarından Doç. Dr. Sergio Olivotti  “Afiş Tasarımı”  ve Grafik Bölümü öğretim üyesi Yrd. Doç. Apdullah Taşçı “Font Tasarımı” çalıştaylarına katıldılar. Mimar Sinan Üniversitesi, Bilgi Üniversitesi, Işık Üniversitesi,18 Mart Üniversitesi,  Yedi Tepe Üniversitesi, Namık Kemal Üniversitesi, Çanakkale Üniversitesi,Sakarya Üniversitesi,Kemerburgaz Üniversitesi, İstanbul Gelişim,  Işık Üniversitesi,  Kocaeli,İstanbul Gelişim,  La’quilla Accademmia belle di arti   ve Doğuş üniversiteleri, sanat ve tasarım fakültelerinden 29 öğrenci çalıştaylara katıldılar. Katılımcı öğrenciler Namık Kemal Üniversitesi’nden Araş. Gör. Melike Atılkan, Doğuş Üniversitesi Sanat ve Tasarım fakültesinden Duygu Kandoğlu, Burcu Özdemir, Berfu Erhan, Dilara Tokgöz, Aykut Zafer, Merve Öztel, Ceren Karakuş, Cansu Hasılcı, Eskişehir Anadolu Üniversitesi’nden Fuldan Bozkurt, Yeditepe Üniversitesi’nden Zeynep Mavcalıoğlu, Berna Ataç, Kübra Cenk, Onsekiz Mart Üniversitesi’nden Merve Şeyda Aslan, Çanakkale Üniversitesi’nden Seda Kalkan, Bilgi Üniversitesi’nden Seda Tavukçu, Mimar Sinan Üniversitesi Sanatta Yeterlik öğrencisi Dide Akdağ, Kocaeli Üniversitesi’nden Edanur Öztürk, Elif Gökcan, L’aquilla Accademmia belle di arti’den Fabrizio Sebastiani, Sakarya Üniversitesi’nden Yeliz Ayık, Ayşe Sera Ay, Kemerburgaz Üniversitesi’nden Görkem Güneş, Ahmet Cansız, İstanbul Gelişim Üniversitesi’nden Pınar Özkan, Ufuk Şimşek, Işık Üniversitesi’nden İpek Kerse, Ecem Nalçakar, Nazlı Deniz Çalışkan, Irmak Susup katıldılar.

Atölye çalışmaları ve afiş tasarımı  ile ilgili olarak Sergio Olivotti “Illustrator ve Photoshop bilenler, kendilerini birdenbire grafik tasarımcı zannetmeye başladılar. Her şeyden önce, iyi bir afişin yapılabilmesi için iyi bir fikir ve konsept bulunması gerektiğini herkes bilmelidir: “Daha çok düşünün daha az çizin.” İyi bir grafik işi üretmenin pek çok tekniği vardır ve bazen de deneysel olarak bu yolların birleştiği de olur. Alternatif tekniklerin bir arada kullanılması, bazen geleneksel yollardan da gerçekleşir ve bazen de deneysel de olabilir (intaglio baskı, ekran baskısı, kolaj, fotoğraf ya da 3 boyutlu modelleme grafik tekniği gibi) en önemli ve en başarılı grafik tasarımcı sanatçıların işlerinde görülür. Bunlardan bazıları Isidro Ferrer, Stefan Sagmeister, Istvan Orosz, L-Able ve diğerleridir.Bizim gerçekleştireceğimiz atölye çalışmasında değişik tekniklerle afiş tasarımı yapılacaktır. Katılımcılar ünlü bir film afişini baştan tasarlayacaklardır .” diyerek çalışmaları başlattı. Çalışmalar için AFI’nin 100 Yılın en iyi Amerikan Film afişleri arasından  seçim yapıldı.

Font Tasarımı Çalıştayı

Doğuş Üniversitesi, Grafik Bölümü – Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Abdullah Taşçı, başkanlığında “Font Tasarım” atölye çalışması ayın gün içerisinde yer aldı.  Bu proje kapsamında font tasarımı açısından okunabilirlik ikinci plana alınarak, yeni estetik arayışlar içerisinde deneysel çalışmalar, katılımcı öğrenciler tarafından gerçekleştirildi.  Tasarımların bir çoğu kullanılabilecek şekilde font haline getirildi.