Sanat ve Tasarım Fakültesi Öğretim Üyelerimiz, Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi’nin düzenlediği 7. Uluslararası Öğrenci Trienali kapsamında “Ambalajda Sürdürülebilir Değer” Başlıklı atölye çalışması gerçekleştirdiler.
22 Mayıs 2017 – 11:10 | Yorum Yok

“Ambalajda Sürdürülebilir Değer” başlıklı atölye çalışması 7. Uluslararası Öğrenci Trienali kapsamında Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi’nde 17-18 Mayıs 2017 tarihlerinde, Doğuş Üniversitesi Sanat ve Tasarım Fakültesi Endüstri Ürünleri Tasarımı Bölümü öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. …

Ana Sayfa » Görsel İletişim Tasarımı, Sanat ve Tasarım Fakültesi

28. Aydın Doğan Uluslararası Karikatür Yarışma Sergisi Üniversitemizde Açıldı

Gönderen: Tarih: 26 Nisan 2012 – 10:42Yorum Yok

Sanat ve Tasarım Fakültesi tarafından düzenlenen, Görsel İletişim Bölümü araştırma görevlisi Sayın Can Diker tarafından organizasyonu yapılan 28. Aydın Doğan Uluslararası Karikatür Yarışma Sergisi büyük ilgi gördü. Karikatür sanatının farklı düşünce ve inançlara açık bir toplumun yapıtaşlarından birini oluşturduğu düşüncesinden yola çıkarak düzenlenen Aydın Doğan Uluslararası Karikatür Yarışması bütün dünyada Karikatür Oscarlar’ı olarak biliniyor. 28 yıldır düzenlenen yarışmaya bugüne dek farklı kültürel ve siyasal kimliğe sahip 136 ülkeden 7.668 sanatçının 65.000 civarı eserle katılmış olması da yarışmanın boyutunu ve önemini belgeliyor.

Dünyanın çeşitli ülkelerinden yüzlerce saygın karikatüristin katıldığı yarışmanın Seçiciler Kurulu da yine dünya çapında ün kazanmış, değerli karikatür ustaları ve sanatçılardan oluşuyor.

Aydın Doğan Uluslararası Karikatür Yarışması uzun bir süreç içinde gerçekleştiriliyor. Gelen binlerce eser önseçiciler kurulu tarafından ön elemeden geçirildikten sonra, Haziran ayında seçiciler kurulu ödül verilecek karikatürleri seçmek üzere toplanıyor.

Adolf Born, Steve Brodner, Fontanarrosa, Brad Holland,Anita Kunz, Mordillo, Jean Plantu, Quino, Jüng Spahr,Ralph Steadman, Tignous, Roland Topor,Georges Wolinskigibi dünyanın ve Türkiye’nin önde gelen karikatür sanatçılarının yanı sınara vefat etmiş ustalardan  Nehar Tüblek, Ali Ulvi Ersoy, Semih Balcıoğlu, Turhan Selçuk gibi sanatçıların da jürimizde yer aldığı bu kurul her yıl titiz bir elemenin ardından ödüle değer bulunan 15 eseri seçiyor.

Birincilik, ikincilik ve üçüncülük ödüllerinin yanı sıra 12 sanatçıya da başarı ödülü veriliyor. Kazanan sanatçılara ödülleri her yıl ekim ayında düzenlenen görkemli bir törenle dağıtılıyor.

Vakıf, Uluslararası Karikatür Yarışma’sında ödül kazanan ve sergilenmeye değer bulunan eserleri yurtiçi ve yurtdışında düzenlediği sergilerle karikatür sevenlere ulaştırmayı da etkinlikleri arasına aldı. Bu amaçla Erzurum’dan Gümüşhane’ye, Edirne’den Antalya’ya Türkiye’nin dört bir yanında sergiler açıldı. Ankara’daki Aydın Doğan Kültür ve Sanat Galerisi de bu sergilere ev sahipliği yapan mekânlar arasında yer aldı. Yurtdışında ise Moldova Cumhuriyeti, Romanya, Pakistan, Çin Halk Cumhuriyeti, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, Japonya, Yunanistan ve ABD’de gerçekleştirilen sergiler büyük ilgi çekti. 2007 Eylül’ünde New York’ta, beş hafta süreyle Amerikan İllüstrasyon Müzesi’nde (Society of Illustrators Museum) düzenlenen “Dünyayı Şekillendiren Karikatür Sanatı” adlı sergi ise başta New York Times olmak üzere Amerikan basınında büyük bir ilgi gördü. Aynı yıl aralık ayı içerisinde de Brüksel’deki Galerie des Presidents’te “Kadın ve Hoşgörü” konulu bir sergi açılmıştır. Mart 2008’de New York’taki Birleşmiş Milletler Binası Ana Galerisi’nde açılan “Dünya Barışı İçin Karikatür Sanatı” adlı sergi basın ve ziyaretçiler tarafından yoğun ilgiyle karşılandı. Sergiyi, BM İletişim ve Toplum Enformasyonu Dairesi Direktörü ve Genel Sekreter Başyardımcısı Kiyotaka Akasaka açtı. Akasaka, konuşmasında, değişik ırk ve kökenden toplumlarda hoşgörü ve anlayışı geliştirmeye yardımcı olan Aydın Doğan Uluslararası Karikatür Yarışması’nın, takdir edilecek bir girişim olduğunu söyledi ve “Bu sanat hudutlar aşırı iletişim kurarak, ele geçirilmesi güç görünen barışın, uzanıp tutulacak kadar yakın olduğunu ortaya koyuyor” dedi.

Dünyayı dolaşan sergileriyle uluslararası bir kültür köprüsü niteliği taşıyan yarışma, çizgiler aracılığıyla farklı toplumları birbirine yakınlaştırmayı amaçlıyor.

Bu yıl 28. si düzenlenen serbest konulu Aydın Doğan Uluslararası Karikatür Yarışması’na 79 ülkeden 885 sanatçı 2757 karikatür ile katıldı.

Ralph Steadman’ın (İngiltere) başkanlığını yaptığı, Ercan Akyol, Steve Bell (İngiltere), Latif Demirci,Selçuk Demirel, Mohamed Effat (Mısır), Maira Kalman (ABD), Rick Meyerowitz (ABD), Tan Oral ve Hideo Takeda (Japonya)’nın yer aldığı 28. Aydın Doğan Uluslararası Aydın Doğan Karikatür Yarışması’nın jürisi yine karikatür dünyasının otoritelerinden oluştu.

Önseçiciler Kurulu’nun seçtiği 37 ülkeden 118 sanatçının 138 karikatürü, Bodrum’da toplanan uluslararası jürinin değerlendirmesine sunuldu.

Seçiciler Kurulu yarışmada Birinciliğe İngiliz sanatçı Ross Thomson’ı, İkinciliğeİsrail’den Ilya Katz’ı, Üçüncülüğe ise Almanya’dan Werner Rollow’u değer gördü.

Seçici Kurul ayrıca; Nadia Aghabeigi (İran), Sava Babic (Sırbistan), Razvan Tenie Bradean (Romanya), Jerzy Gluszek (Polonya), Jozef Gruspier (Slovakya), Moacir Knorr Gutterres (Brezilya), Viktor Kudin (Ukrayna), Pol Leurs ( Lüksemburg), Angel Ramiro ZapataMora (Kolombiya), Nikola Listes(Hırvatistan), Oton Anton Reisinger (Hırvatistan) ve Reiner Schwalme (Almanya)’yı Başarı Ödülüne değer gördü.

Üniversitemizde düzenlenen sergi etkinliğine kalabalık bir izleyici topluluğu katıldı.Açılış konuşmasını Aydın Doğan Vakfı Yürütme Kurulu Başkanı Sayın Candan Fetvacı ve Üniversitemiz Rektörlük Danışmanı Sayın Prof. Dr. Ataç Soysal yaptılar.