Sanat ve Tasarım Fakültesi Dekanlığı Kurum Mensuplarına Teşekkür Etti
29 Mart 2017 – 16:22 | Yorum Yok

Sanat ve Tasarım Fakültesi; 20 Mart 2017 tarihinde fakültemiz Dekan Yardımcılığını 5 yıl büyük bir başarı ve emekle  sürdüren Grafik Bölümü Öğretim üyesi Yrd. Doç. Irmak Akçadoğan’a  ve  yoğun emekleri ve özverili çalışmaları  için Kurum …

Ana Sayfa » Görsel İletişim Tasarımı, Öğrencilerden, Sanat ve Tasarım Fakültesi

Doğuş Üniversitesi Sanat ve Tasarım Fakültesi’nde Öğrenciler Şiddeti Sorguluyor!

Gönderen: Tarih: 24 Ocak 2012 – 17:01Yorum Yok

Doğuş Üniversitesi, Sanat Tasarım Fakültesi, Görsel İletişim Bölümü öğrencileri Sefa Buğra ve Sefa Samet tarafından danışmanları Öğr. Gör. Dr. Murat Tırpan denetiminde gerçekleştirilen önemli bir video yerleştirme çalışması topluma tanıtıldı. Fakülte girişinde öğrencilerin büyük ilgisini toplayan ”Ucuz Yaşam”  başlıklı  adını çalışma,  ayrıca  9 Mart 2012 tarihinde Fakülte – Kadıköy Belediyesi işbirliği ile düzenlenen “Sanat Şiddeti Sorguluyor” etkinliğinde sergi kapsamında  izleyicilerle buluşacak.

Son sınıf öğrencileri Sefa Buğra ve Sefa Samet bu çalışmayı gerçekleştirirken, toplumun  fiziksel ve  görsel olarak sürekli bir şiddete maruz kaldığını ve bu şiddeti medyanın monitörler aracılığıyla  toplumun üzerine bombardıman gibi yağdırdığını vurguluyorlar. Çalışmada özellikle video art sanatının ustalarından Nam June Paik’e göndermeler de mevcut. Örneğin Ucuz Yaşam’da şiddeti sembolize eden büyük bir silah formunu monitörler oluşturuyor. Monitörler burada hem şiddetin fiziksel bir parçası, hem de sembolik olarak bir kanal görevi görüyor. Seçilen videolar, mobese kameralarından film sekanslarına, Kadına Şiddeti görüntüleyen ve oradan da tabut yapımını defalarca tekrar eden bir video anlatımını sergiliyor. Bu video gösterimleri içerisinde zemine birlikte düşen madeni paralar ve    kurşunların çıkardıkları sesler ve görüntüler    çarpıcı  bir anlatım biçimi  olarak  öne çıkıyor. Bir anlamda, öğrenciler bu çalışma ile  şiddetin toplumda birikmesini konu olarak ele alırken,   ayrıca kurşun ve  madeni paraların  birbirinden farklı olmadığını ortaya koyarak sermaye birikimi ve şiddet birikiminin aynılığını da vurguluyorlar. Ucuz Yaşam’a yere çarpan tok paraların  ve kurşunların sesi eşlik ediyor. İzleyiciler şiddet çeşitliliğinden dolayı şok olurken bu ses onları derinden rahatsız etmeyi amaçlıyor.

Ucuz Yaşam şiddetin en büyük yansıtıcısı olan monitörlerin oluşturduğu bir silah formunun şok edici bir şekilde izleyiciye şiddet uygulamasına dair bir video işi. Bir ay süre ile  Doğuş Üniversitesi, Sanat ve Tasarım Fakültesi’nde toplumun beğenisine sunuluyor. Yerleştirmenin ayrıca birçok kamusal mekana taşınması da gündemde.