Nazan Erkmen’in “Resim-İllüstrasyon Sergisi” 10ncu Yıl Kuruluş Yıldönümü Kapsamında Işık  Üniversitesi Galeri Işık Maslak’ta Açıldı

thumbnail_nazanerkmen50x35cmIŞIK 5

Işık Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi 10. Kuruluş Yılı Kültür ve Sanat Etkinlikleri kapsamında düzenlenen Doğuş Üniversitesi Sanat ve Tasarım Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Nazan Erkmen’in Resim-İllüstrasyon Sergisi’nin açılış kokteyli, 13 Şubat 2017 Pazartesi günü Işık Üniversitesi Maslak Kampüsü Galeri Işık İstanbul’da yapıldı.

I
IŞIK 4   Üniversite  Mütevelli Heyeti, Rektör Yardımcıları, Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı, öğretim üyeleri

IŞIK 7

Rektör Prof. Dr. Şirin Tekinay

Işık Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi’nin 10. kuruluş yılı kapsamında düzenlenen Nazan Erkmen’in Resim – İllüstrasyon Sergisi açılış FMV Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi Zeynep Sezerman, Işık Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkan Vekili ve İcra Kurulu Başkanı Prof. Dr. Gökhan Antalyalı, Işık Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Kurucu Dekanı Prof. Dr. Süleyman Saim Tekcan’ın da aralarında bulunduğu çok sayıda akademisyen, öğrenci ve sanat severin katılımlarıyla gerçekleşti.

Prof. Dr. Nazan Erkmen açılış konuşmasında; “130 yıllık ışığı ile nice aydınlar yetiştiren ayrıcalıklı eğitimi ile toplumu aydınlatan, aydınlatarak anlamayı sağlayan sistemiyle ülkemizin en önemli üniversitesinde sergi açmak benim için büyük bir onurdur. Işık Üniversitesi ile ilgili araştırma yaptığınızda karşınıza çıkan tanıtım değişik ve anlamlı. Girişte yer alan özdeğerler ve onur yasası Işık Üniversitesi mensuplarının ve mezunlarının nasıl bir ihtimam ve özenle yetiştirildiğini korunduğunu açıkça ortaya koyuyor. Hepsi de bir insanı insan yapan değerler. Eğitimin amacı dürüstlük ilkesinden asla sapılmaması, başkasının haklarına saygı gösterilmesi bir diğerinin haklarının gasp edilmemesi, onur kırıcı tavırlarda bulunulmaması, bilim ve sanatın eşit koşullarda uygulanması, öğrencilerin öğrenmekten keyif alan dünya ile bütünleşmiş, özgüveni yüksek, araştıran, sorgulayan ve üreten bireyler olarak yetiştirilmesi, kısacası en önemli akademisyenlerin, yöneticilerin ve seçkin öğrencilerin bulunduğu bu kurum gerçekten bir Işık olarak Feyziye Mekteplerinin kuruluşundan bu yana toplumu aydınlatan en önemli kurumlardan biri olarak topluma önderlik etmektedir.

IŞIK 6

Prof. Dr. Melih Boydak , Işık Üniversitesi GSF Dekanı

Burada yer alan eserlerin bir kısmı illüstrasyon bir kısmı da resim. Neden illüstrasyon? Çünkü gördüğünüz gibi bir çoğu bir dizi halinde yer alıyor ve hepsi de bir metni canlandırıyor. Örneğin Gılgamış Destanı, dünyanın ilk destanlarından biri. Tabletlerde yazılanları sınırlı mühürlerden yola çıkarak canlandırmaya çalıştım. Hepsini metinlerden okuyarak canlandırdım. Mesela Dede Korkut öykülerini tek tek okuyarak örneğin Basat’ın hikayesi, Sümer Efsanelerinde tanrılar ve tanrıçalar var. Muazzez İlmiye hocamızın yazdığı metinlerden yola çıkarak çok büyük bir keyifle yaptım.

Ömer Hayyam resimlemelerini eşim Aydın Erkmen ile birlikte resimledik. Kelebek Kadınlar serisi resimlerden oluşuyor. Çünkü bu benim hissettiklerim benim duygularım. Kadınların öldürülmesi bende o kadar büyük bir infial yarattı ki, onların ne kadar zarif varlıklar olduklarını ölümsüz kılınmaları gerektiğini, bir kelebek kadar kısa ömürlü olmamalarının altını çizmek istedim. İntihar olaylarını da kendi sanat dilimle anlatmaya çalıştım. En son yaptığım eserlerimde de Zümrüd-ü Anka Kadınları var. Burada savaşın biraz tesirleri var. Burada savaşta çocuğunu yüklenmiş götüren Zümrüd-ü Anka var. Çünkü kadının gücüne inanıyorum. Tekrar tekrar küllerinden doğacak ve o gücü bulan ve de dünyaya yeniden can verecek olan kadını öyle tasvir ediyorum.

Resim yapmak müzik yapmak sanatla uğraşmak gerçekten tanrının bize bahşettiği bir lütuf. Bir ülkeyi temsil eden en büyük güçlere sahiptir sanatçı. Sanatçılar var oldukça güç var, toplumda var. Ancak sanat yok olduğu zaman da zifiri karanlık başlayacak diye hissediyorum.

Sanatı ve sanatçıyı destekleyen ve beni burada onurlandıran Işık Üniversitesi değerli Rektörüne, değerli Dekanına, tüm mensuplarına ve seçkin öğrencilerine değerli hocam Sayın Prof. İsmail Avcı’ya ve hem değerli biliminsanı hem de sanatçı olan Öğretim Üyesi Sayın Sibel Avcı’ya da zahmetleri için binlerce kez teşekkür ederim” dedi.

.

Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Melih Boydak açılış konuşmasında; “Bugün burada uluslararası üne kavuşmuş resim-illüstrasyon sanatının duayen bir sanatçısının sergisini açıyoruz. Ve fakültemizin kuruluşunun 10. yıl dönümünde çok anlamlı bir günde ilk sergimiz ve bizi kırmadıkları için ve bu sergiyi salonumuzda açmış oldukları için çok değerli hocamız Doğuş Üniversitesi’nin Sanat ve Tasarım Fakültesi Dekanı Sayın Prof. Dr. Nazan Erkmen hocamıza saygılarımı şükranlarımı sunuyorum.

Çok yönlü bir sanatçı, müzik sanatındaki yerini de gördük. Sergideki resimlere baktığımız zaman adeta edebiyatımızın resme yansımasını görüyoruz. Efsanelerden, romanlardan, hikayelerden çocuk masallarından fıkralarından esinlenerek ve o ünlü yazar gibi düşünerek onu tasarlayarak buraya aktarılması ki kolay iş değil, hocamıza saygım bir kat daha artıyor ” dedi.

Rektör Prof. Dr. Şirin Tekinay açılış konuşmasında; “Bugün sanatı ve kişiliği, resme, illüstrasyona, müziğe, edebiyata sığmayan çok değerli hocamız dostumuz Nazan Erkmen hanım efendiye ev sahipliği yapmanın onurunu gururunu çok boyutta yaşıyorum. Nazan hocamızın burada olması bizim için çok büyük bir onur vesilesi özellikle Güzel Sanatlar Fakültemizin 10. yaşını kutlarken değerli kurucu dekanımız da ve değerli çalışma arkadaşlarım da burada, sevgili değerli İsmail Avcı hocama çok teşekkür ediyorum.”diyerek Erkmen’e teşekkür plaketini ve çiçeğini armağan etti. Sergi  pek çok izleyici ve ilk – orta – lise ve üniversite öğrencileri tarafından ziyaret edildi.IŞIK 3

Grafik Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr, Sibel Avcı Işık Sporcularına sergi hakkında bilgi verdi.IŞIK 1