NATIONAL ACADEMY OF ART SOFIA, BULGARIA SOFYA BULGARİSTAN DEVLET GÜZEL SANATLAR AKADEMİSİ İLE ERASMUS ANLAŞMASI İMZALADIK!!!

SOFYA AKADEMİ 3

sofya akademi 3

Sofya Devlet Akademisinin kuruluşu Devlet Resim Okulu ile başlamıştır. Okulun açılış tarihi Ekim 1896’dır. Prens  Ferdinand tarafından imzalanmıştır. Bu kurumun  kanunla kabul edilmiş olması Sofya Akademisinin Bulgaristan’ın en eski sanat kurumlarından biri olduğunu ortaya koymaktadır.  Halihazırdaki Akademinin arşiv dökümanlarında dünyaca tanınmış sanatçıların isimleri mevcuttur. Bunlar arasında Anton Mitov, İvan Mrkvichka, Boris Schatz, yazarlar ve tüm toplum tarafından tanınan ve sevilen Konstantin Velichkov ve İvan Shismanov da bulunmaktadır.  Bugün, 1896’da Resim Bölümü ile kurulan Sanat kurumunun ismi  Devlet Güzel Sanatlar Akademisi olarak değiştirilmiştir. Bulgaristan eğitim kurumları arasında en prestijli ve tüm dünyaya profesyonel sanatçıları tanıtan bir kurum olan Sofya Devlet Güzel Sanatlar Akademisi,  bu misyonunun  yanısıra Tatbiki Sanatlar, Tasarım, Konservasyon ve Restorasyon, Sanat Tarihi gibi bölümleri de içeren çok önemli bir sanat kurumudur.

Güzel Sanatlar Akademisinin 20 Bölümü bulunmaktadır.  Bunlardan bir çoğu da tasarım bölümleridir. Birkaç kampüsü ve büyük bir galerisi ve kütüphanesi bulunmaktadır. Bölümler  Resim, Duvar Resmi, Heykel, Grafik, Tahta Baskı, Sahne Tasarımı, Tekstil, Tasarım, Moda ve diğerleridir.

Kurumun şimdiki Rektörü Profesör Nikolay Drachev’dir. Aynı zamanda Duvar Resmi Bölümü öğretim üyesidir.

sofya 2sofya 7

2002’den itibaren Akademi,  dünyanın pek çok yerinde diğer sanat ve tasarım kurumları ile eğitim mübadelesini sürdürmektedir. Kurum, Avrupa eğitim programlarını uygulamaktadır ve EKTS sistemini benimsemiştir. Erasmus Programı yanısıra, “Transform” projeleri gibi uluslar arası projelerde işbirliği yapmayı, sanat ve tasarım yarışmaları  ve sergileri açmayı, sempozyumlar düzenlemek gibi etkinlikleri yapmayı da ilke edinmiştir.

Bugün, her zamankinden daha çok, tüm akademik  eğitimi ön koşulu ve varlığının en önemli amacı olarak sürdürmeyi ve yükseltmeyi amaç edinmiştir;  kurum sanat eğitiminde en yüksek mertebeye ulaşmak, eğitim metodlarında gerekli üst düzey bilginin verilmesini  sağlamayı amaç edinmiştir.  Akademi  Galerisi ve Müze kolleksiyonlarına bağlı yaratıcı faaliyetlerle, uluslar arası ilişkiler ve yayınlar da devam etmektedir.  Ve her bölümün sanata ve eğitime yaptığı katkı ile Sofya National Academy of Art profesyonel anlamda bir liderliği sürdürmektedir ve ülkenin kültürel politikasını oluşturmak alanında  da lider rolünü üstlenmiş ve başarı ile sürdürmektedir.  Academia Gallery (Sanat Akademisinin) bunca yıldır sürdürdüğü aktif sergi ve kültür etkinlikleri ile, prestiji artmış, Çağdaş Sanatın da prestijli bir merkezi haline gelmiştir. Bunun yanı sıra, pek çok sonuca erdirilen projelerin  yanısıra, büyük ekspozisyonlar da kurum tarafından düzenlenmektedir. Bunlardan bazıları “ 1922 – 1944 dönemleri arasında Sofya Güzel Sanatlar Akademisinde  Prof. Vasil Zalariev Grafik Atölyesi, “Situation Sofia”, “Balkan Art”,  “Second International Photo Salon Start Photo – Sofia” projeleri ve diğerleri uluslar arası alanda dikkati çekmektedir.  Academia Galerisi bilhassa mezunların sergilerini tanıtmayı amaçlamaktadır ve bu doğrultuda görev yapmaktadır.

National Academy of Art Sofya Kurumunun eşsiz bir kolleksiyonu bulunmaktadır. Bu koleksiyon başından bu yana özenle saklanmış ve her geçen mezuniyet dönemi ile zenginleşmektedir.   Günümüzde ülkenin en eski ve önemli müzesi olarak tanımlanmıştır. 1896’dan bu yana Devlet Resim Okulundan itibaren mezunlar ve  koleksiyonu başlatılmıştır.  Bu koleksiyon, Akademinin 1 “Shipka” caddesinde yer almaktadır ve akademiden mezun olan en önemli öğrencilerin eserlerinden oluşmaktadır.   Akademi aynı zamanda pek çok araştırma projesini de önder bir devlet kurumu ve müzesi aynı zamanda sanat galerilerine sahip bir kurum olarak büyük bir enerji ile yürütmektedir.

National Academy of Art Sofya kurumu bilimsel ve sanatsal çok önemli bir kütüphaneye sahiptir.  Bu kütüphane tüm eğitimcilere, öğrencilere, çalışanlarına ve dışarıdan kütüphaneden yararlanmak isteyen herkese açıktır. Bilimsel ve sanatsal verilerini ve yayınlarını dergilerini her zaman yenilemekte,  ve bir bilgi platformu olarak da elektronik kaynaklardan bilgiyi yayma görevini yerine getirmektedir. Thomson Reutres database kaynakları doğa, sosyal bilimler, ISI Web of Knowledge kaynaklarından okuyuculara sunulmaktadır. Kütüphane 20 Bulgar ve yabancı dergiye abonedir. Mart 2015’den bu yana, kütüphane “Ulusal Akademik Kütüphane ve Enformasyon Sistemi Kurulu”nun partneridir.

Kasım 2016 da Sofya Devlet Akademisi 120 nci kuruluş yıldönümü kutlamıştır. Bu kutlama töreni  şimdiki ve daha önceki rektörlerinin sergileri ile uluslar arası platformda kutlanmıştır.

Daha çok bilgiyi http://WWW.NHA.BG/EN’DE BULABİLİRSİNİZ.SOFYA AKADEMİ 2