Ünlü Karikatür Sanatçısı Erdoğan Karayel KGS Kapsamında Üniversitemizde

Usta karikatür sanatçısı Erdoğan Karayel 26 Şubat 2014   günü  Saat 13.30’da H Blok Tiyatro Salonu’nda Kültürel Gelişim Semineri kapsamında Doğuş Üniversitesi öğrencileri ile buluşuyor. Aynı gün lise öğrencileri ile  15.30’da Karikatür çalıştayı düzenleyecek, H Blok 7nci katta sergi açacaktır.

dogussERgi

siyahbeyazöfkelerim

erdogan_karayel_cartoonist_506895

Erdoğan Karayel

1956 yılında İstanbul’da doğdu. 1976 yılına değin sürdürdüğü resim çalışmalarını bu yıldan sonra karikatüre yöneltti.1975-77 yılları arasında Tipitip çizgi film çalışmalarında animatör olarak görev aldı. 1977’de İst. Devlet Tatbiki Güzel Sanatlar Yüksek Okulu “Grafik” bölümünü kazandı. Haslet Soyöz, Ercan Akyol, Şevket Yalaz, Necati Abacı, Cevat Özer ve Gürcan Gürsel’in de aralarında bulunduğu çizerlerle aynı dönem eğitim aldı. 1977-1982 yılları arasında eğitim alırken bir yandan da Çetin Emeç’in yönetiminde Çarşaf Mizah dergisinde çizer olarak çalıştı. Suavi Süalp yazdı o çizdi. Ümit Yaşar Oğuzcan’la birlikte bir yıl boyunca “Tosun” köşesini hazırladı. Kısa bir süre “Ses” dergisinde de çizdi. Bugüne değin katıldığı ulusal-uluslararası karikatür yarışmalarında 40 ödül kazandı. Beş karikatür albümü yayımlandı (Renk-Leke-Çizgi. En Gurbettekiler, Bir Warmış Bir Yokmuş, Hans ile Hasan ve SiyahBeyaz Öfkelerim). Kişisel ve karma birçok sergide yapıtları sergilendi.

1982 yılından itibaren İstanbul’un değişik reklam ajanslarında grafiker, art director ve kreatif direktör olarak çalıştı, birçok kampanyada görev aldı. 1986 yılında HB sigaralarının Türkiye’deki Meksika Olimpiyatları kampanyasını üstlendi. Bu kampanyadaki başarısından dolayı aynı yıl Hamburg’da B.A.T. (British American Tobacco) tarafından kısa süreli bir bursla ödüllendirildi. 1995 yılında geldiği Ulm kentinde GülüGülü ve Hallo mizah dergilerinin karikatürist-yönetici görevini üstlendi. Bir yıl süreyle Milliyet gazetesinde “Hans ile Hasan” çizgi-bantları günlük olarak yayınlandı ve karikatür albümü olarak basıldı. 1997 yılında tekrar döndüğü İstanbul’da reklam sektörünün en büyük iki ajansında (Güzel Sanatlar&Saatchi&Saatchi ve Yorum&Publicis) art director olarak görev yaptı. Lucky Strike ve Saraton sigaralarının bir yıl süreyle Türki Cumhuriyetleri’ndeki kampanyalarının sanat yönetmenliğini üstlendi.

1999 yılında “Şövalye Tanıtım Hizmetleri Ltd. Şti.” adıyla Nişantaşı’nda  üç ortaklı bir reklam ajansı kurdular. 2001 krizinden sektördeki tüm ajanslar gibi etkilendiler ve henüz yolun başında ajansı kapamak zorunda kaldılar ve 2002 yılında ikinci Almanya macerası başladı. Württemberg eyaletinde yayınlanan birçok gazete ve derginin grafik mizampajına katkıda bulundu. Halen Stuttgart’ta serbest grafiker olarak çalışmakta.

ekarayel

2004 yılında yayın hayatına başlayan “Don Quichotte” mizah dergisi, son dönemlerde internet üzerinden yayın yapmakta.. “Dünyanın en iyi ikinci karikatür websitesi” seçilen dergi, dünya mizahında önemli bir konuma sahip. Her ulustan binlerce karikatürcüyle baglantısı olan ve dünya gündemindeki konuları anında çizgiye yansıtmakla tanınıyor. “AB yolunda Türkiye”; “Göç”, “Dünya Dilleri”, “Integration-Assimilation”, “Birlikte Elli Yıl”, “Şehr-i İstanbul” ve bu yıl yapılmakta olan “Vatandaşlık” konularını içeren uluslar arası karikatür yarışmaları düzenledi. “Kuş Gribi, Butto Suikastı, Nazım Hikmet, Irak Savaşı, Gazze İşgali, Che Guevara, Katrina kasırgası, Stop This Crime, Öktemer Köksal Portre Sergisi, No To Violence Against Women ve Occupy GeziPark, vs.. gibi birçok önemli konuda sergiler oluşturdu. Don Quichotte’un düzenlediği yarışmaların sergileri, Almanya, Hollanda, İran, Çin ve Türkiye’nin birçok şehirlerinde açıldı, açılmaya devam ediyor.

Aynı zamanda oniki yıldan bu yana Baden &Württemberg eyaletlerinde yayınlanan “Bizim Çocuklar” dergisinin genel yayın ve sanat yönetmenliğini sürdürüyor. Stuttgart-Karlsruhe Başkonsoloslukları ve Baden-Württemberg Türk Okul Aile Birlikleri Dernekleri Federasyonları tarafından desteklenen dergi Avrupa’da yayınlanan tek iki dilli çocuk dergisi. Anadili Türkçe olmak üzere dünyada varolan ikibini aşkın dili karikatür sayesinde rahatlıkla konuşabilmekte. Son iki yıldır yaşamı yoğun olarak Stuttgart-İstanbul hattında geçmekte olan Karayel evli ve 26 yaşında Can adında bir de oğlu var.

erdogan_karayel_1862885